Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Διαβάζοντας την σκέψη του αγαπητού φίλου Δημήτριος Δημοσθένους Καρατόλιος...
«… Η κριτική μας για τους άλλους ας είναι πρώτα ο καθρέπτης του δικού μας εαυτού, ας είναι πρώτα το μέτρο για την δική μας αυτοκριτική, η κριτική μας για τους άλλους ας ξεκινά πρώτα από μέσα μας και να "μετρά" εμάς πρώτα πριν φθάσει στον συνάνθρωπο μας...»
~~~~~~~
..αποφάσισα και προσπάθησα να δώσω με τον δικό μου..μοναδικό τρόπο έναν ορισμό, μια ανάλυση του υπέροχου μηνύματος ,χωρίς να αναλωθώ σε μια επιφανειακή κουβέντα αλλά σε μια διαπίστωση με..βάθος!!
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕ..ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ..ΧΙΟΥΜΟΡ
Η "κοινωνική κριτική" λοιπόν, άλλως "κουτσομπολιό"-που πάσχει ως λέξη και την..αποφεύγουμε-δεν είναι φρούτο της εποχής μας..ούτε κάποιας άλλης συγκεκριμένης εποχής.Είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης,ένα είδος ανθρώπινης παράνοιας,παλαιό όσο κι ο άνθρωπος,υπήρξε δε το άρμα για να εισβάλει ο ένας στην προσωπική ζωή του άλλου,να μάθει αυτό που δεν ..φαίνεται,αυτό που δεν δηλώνεται..κι αν καταφέρει και εισβάλει και στο master bedroom...στην κρεβατοκάμαρα ντε..bingo!!jack pot!! 
Στοιχείο της ανθρώπινης φύσης μεν,ευγενές στοιχείο του ανοσοποιητικού μας συστήματος δε,στοιχείο..αλληλοελέγχου και σε γενικές γραμμές..θλιβερό εθνικό σπορ..που ασκείται σε δυο γήπεδα και πάντα προβάλει το επουσιώδες αφού παρακάμψει το ουσιώδες και γίνεται πάντα..με χαρούμενες σκέψεις..ευγενικά συναισθήματα και συνοπτικές διαδικασίες θαψίματος!!...ξέρετε τώρα..
Διακρίνω δε δυο κατηγορίες κουτσομπολιού..
Η μια ,είναι το κουτσομπολιό της γειτονιάς,που ασκείται τουλάχιστον μεταξύ ίσων ..και θεωρείται νορμάλ!! Γιατί όταν το "θύμα" μάθει πως είναι "θύμα"κουτσομπολιού εννοώ, έχει τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης..ξεμάλλιασμα, βατραχομονομαχία, κοκορομαχία,χαστούκια..κι άλλες τέτοιες ευγενείς εκδηλώσεις..τύπου αυλής Πετραλώνων σε παλαιές Ελληνικές ταινίες.. Μμμμ να γλύφεις τα δάχτυλά σου!!
Η άλλη κατηγορία αφορά τους "μεγάλους", τους "ισχυρούς", τους "υψηλά ιστάμενους" γενικώς ...
Ο κοινός θνητός..έχει την ανάγκη - κόμπλεξ το λένε..-να ξέρει..
-Έχουν τα ίδια πάθη με τα δικά του?τις ίδιες αδυναμίες?τα ίδια τρωτά σημεία?
..και να βγάλει τα παραστρατήματά του στην επιφάνεια.Παραμερίζει λοιπόν τα δικά του προβλήματα και γίνεται "σκοπός ζωής" να κάνει τον "ισχυρό" αδύναμο, τον "υψηλό" κοντότερο τον "απλησίαστο"να τον φέρει σε απόσταση βολής ώστε.. να του δώσει να καταλάβει πιο εύκολα..ως λαίλαπα και έτσι να χαρίσει στον εαυτόν του την αυτοεπιβεβαίωση "άρα όλοι ίδιοι είμαστε" και να κοιμηθεί επιτέλους ήσυχος και χωρίς...λεξοτανίλ!
Ισοπεδωτικές τάσεις φίλοι μου και η πάθηση έχει και..παρενέργειες..
Το "outing" ..ξεφώνημα Ελληνιστί..είναι μια ιδιάζουσα παρενέργεια τείνουσα να πάρει διαστάσεις επιδημίας όπως άλλωστε και το υπονοούμενο..
Απλή η συνταγή...και χρησιμοποιείται όταν κάποιος δεν μπορεί να αποδείξει κάτι..Μεταχειρίζεται το υπονοούμενο..που λέει πολλά χωρίς να υποχρεούται να αποδείξει τίποτα..Κουνά και το κεφάλι περίεργα...ξέρετε...για να πείσει!!Το "τυφλό πάθος της εκδίκησης" εξόχως δυνατό συναίσθημα...χτυπά κάρτα!!
Θα μου πείτε τώρα τί κάνουν τα "θύματα" εν προκειμένω? Αχαχα...Εδώ είναι η διαφορά...Σαν βράχος που σκάνε τα κύματα πάνω του-μπορεί να πονέσει λίγο αλλά δεν το δείχνει-με ύφος..αλλούτερο και με την "αρχή" "είμαι ωραίος, ευφυής, διαφορετικός,υψηλότατος ..και το ξέρω"αντιμετωπίζει τους κακούς...αγνοώντας τους και συγχωρώντας τους.. Yesssssss !!
Αυτό είναι το κλειδί της ευτυχίας του και της δυστυχίας των κακών..οι οποίοι στη συνέχεια στρέφονται στα reality shows ..να εκθέσουν το πρόβλημά τους σε ..Εθνικό δίκτυο..μήπως και τους βγει επιτέλους αυτό το φοβερό υπαρξιακό άγχος..
-Επιτέλους, είμαστε όλοι ίδιοι?
...η συνέχεια επί της οθόνης...
Τώρα εγώ γιατί νοιώθω την σκανδαλιστική πρόκληση μιας σοκολάτας γάλακτος σε φάση...υπογλυκαιμίας?Ανεξήγητο...

art by Ernesto Portas Vives

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου