Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΑΝΘΡΩΠΕ...
"DΟLEO ERGO SUM" (πάσχω, άρα υπάρχω) ή "CΟGITO ERGO SUM" (σκέπτομαι,άρα υπάρχω) ?

Άνθρωπε.. ύπαρξη που πονάς και πεινάς, που υποφέρεις αλλά και χαίρεσαι..
Έρχεσαι στη ζωή με κλάμα και συνεχίζεις την ζωή σου με πόνο, πείνα, γέλιακαι κλάματα, ηδονές και οδύνες ,χαρές και λύπες συνυφασμένες τόσο στενά σε όλη τη ζωή σου..που εισπνέεις το ένα ,εκπνέεις το άλλο...!!
Μια χαρμολύπη εν τέλει η ζωή σου!
Ο Ντοστογιέφσκι διατύπωσε μια μεγάλη αλήθεια με τη φράση "πάσχω άρα υπάρχω" ..
Όμως αναρωτιέμαι .. εσύ, είσαι ικανοποιημένος να λειτουργείς σύμφωνα με αυτήν την θεωρία? γιατί υπάρχει κι άλλη..
"Cogito ergo sum" (σκέπτομαι ,άρα υπάρχω) του Ρενέ Ντεκάρτ (γνωστότερου ως Καρτέσιου,του «φιλόσοφου της αμφιβολίας»...)
Και παρατηρώντας πως τούτη η αλήθεια: σκέπτομαι, άρα υπάρχω είναι τόσο γερή και τόσο σίγουρη, ώστε όλες μαζί οι υποθέσεις των σκεπτικών φιλοσόφων, δεν είναι ικανές να την κλονίσουν, έκρινα πως μπορώ δίχως ενδοιασμούς, να την παραδεχθώ και να σας την παρουσιάσω...
Άνθρωπε, αντιμετωπίζεις συνήθως τις δοκιμασίες της ζωής με δυο τρόπους. Ο ένας είναι ο συμβιβασμός και ο άλλος είναι η αποφυγή της πραγματικότητας.
Ακραίοι και οι δυό....
Είτε συμβιβάζεσαι με την καθημερινή ζωή και συνθηκολογείς μαζί της μοιρολατρικά...διότι πιστεύεις ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες που σου παρουσιάζονται και δεν μπορείς ν' αποφύγεις τη μοίρα και "το γραμμένο"... καθότι σου λείπει η ελπίδα και η εμπιστοσύνη στον εαυτόν σου..και διότι πιστεύεις πως είσαι έρμαιο ανεξέλεγκτων δυνάμεων, είτε με τη φυγή σου από την πραγματικότητα, την οποία προτιμάς ως αδύνατος ή ευαίσθητος χαρακτήρας επειδή δεν μπορείς να "δεις" κατάματα τις δυσκολίες και τον πόνο που η ζωή φέρνει πολλάκις, βρίσκοντας καταφύγιο σε απασχολήσεις που δημιουργούν την ψευδαίσθηση της φυγής..και απλά σκοτώνεις τον πολύτιμο χρόνο σου...την ζωή σου δηλαδή!
Αυτή η στάση δε διαφέρει ουσιαστικά από την προηγούμενη, παρόλο που φαινομενικά διαφοροποιείται.
Δεν αντιμετωπίζονται όμως έτσι ο πόνος, η ανεργία, η αρρώστια και γενικά οι δοκιμασίες της ζωής αποτελεσματικά. Απεναντίας αυτή η αντιμετώπιση θυμίζει την τακτική της στρουθοκαμήλου...που ως διέξοδο...βρίσκει το αδιέξοδο!!
Μην κλείνεσαι λοιπόν στο διαμέρισμα, στο γραφείο , στον εαυτό σου, θεωρώντας τη φυγή λύση. Το κλείσιμο στην απομόνωση θα παραμένει πάντοτε ως η χείριστη ενέργεια.Σήμερα κιόλας απέβαλε την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία ...και σκέψου...κάνε μια θετική και συγκεκριμένη σκέψη-πρόταση στον εαυτόν σου.. κάνε αντίσταση στο κακό που σου προέκυψε, άλλαξε τον εαυτό σου και όλον τον κόσμο, άλλαξε τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα κάνοντας ένα θετικό βήμα κάθε φορά.
Γιατί εν τέλει άνθρωπε, με την επιλογή της σκέψης μπορείς να διορθώσεις πολλά από τα κακώς κείμενα..
art by Pam Hawkes
Labyrinth. 61cm. x 61 cm. Oil and metal leaf on board. 2011

Φωτογραφία: Labyrinth. 61cm. x 61 cm. Oil and metal leaf on board. 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου