Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

"ΠΑΡΟΝΤΕΣ - ΑΠΟΝΤΕΣ"
Εδώ και καιρό , βγαίνοντας σε διάφορα σημεία της πόλεως αλλά και σε άλλους τόπους παρατηρώ την ίδια συμπεριφορά των ανθρώπων.
Συνδεδεμένοι με έναν εικονικό κόσμο που οι ίδιοι δημιούργησαν ,κατάφεραν να είναι απόντες από την πραγματική ζωή. Σκυμμένοι όλοι πάνω σε μια φωτεινή οθόνη σχολιάζοντας ευγενικά συνήθως ο ένας τον άλλον.
Είναι παράλογο αλλά ο κόσμος επιλέγει την online από την offline ψηφιακή επικοινωνία ακόμη κι αν είναι με παρέα. Ο καθένας βυθισμένος στο δικό του smart-phone επικοινωνεί με αγνώστους συνήθως διαδικτυακούς φίλους, ενώ η παρούσα παρέα είναι συγχρόνως και απούσα καθότι κι αυτή ευρίσκεται βυθισμένη στις δικές της σκέψεις και στους δικούς της αγνώστους διαδικτυακούς φίλους!
Οι συσκευές προηγούνται των παρόντων ατόμων και τελικά φίλοι μου είναι αυτές που προκαλούν στην πραγματικότητα την αμηχανία και την σιωπή.
Και είναι να αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει? Πάρα πολλοί οι λόγοι που εντόπισα.
Κατ΄αρχήν ,όταν προστατεύονται οι άνθρωποι πίσω από μια οθόνη οπλισμένοι με ένα πληκτρολόγιο,δεν υποφέρουν από την αγωνία ή την αμηχανία που θα είχαν αν ευρίσκονταν πρόσωπο με πρόσωπο με το "πρόσωπο". Κρύβουν πολλά ενώ παρουσιάζονται ως τέλειοι, σχεδόν σοφοί. Ακόμη και οι φωτογραφίες τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ωστόσο αισθάνονται πως είναι στο επίκεντρο κάθε φορά που βρίσκουν ένα μήνυμα στο inbox ενώ σε μια πραγματική συζήτηση δεν είναι πάντα έτσι , εδώ ακόμη κι ένα σκούντημα έχει άλλη διάσταση...και κόστος μηδέν !! Αναίμακτη η επικοινωνία.
Κόμπλεξ ,συναισθηματική ένεση, μια δόση ανακούφισης ή επιβεβαίωσης που ταΐζει το "εγώ' ?
Αναρωτιέμαι..
Αγένεια, αντικοινωνικότητα, ψυχαναγκασμός , απομόνωση, απ΄την άλλη.
Είναι σαν να μην μπορούμε να επεξεργαστούμε πια τη ζωή κάποιου άλλου επειδή είμαστε κατά κόρον απασχολημένοι με την δική μας.
Δεν είμαι κατά της τεχνολογίας, τουναντίον, αλλά θεωρώ πως επηρεάζεται η κοινωνική μας συνοχή μέσα στην υπερβολή.
Πρέπει απλά να ξέρουμε πότε πρέπει να κατεβάζουμε τον διακόπτη, ειδάλλως θα βρεθούμε αποκλεισμένοι από τους άλλους, από την κοινωνία..από τον αληθινό κόσμο.
Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι με τους αγαπημένους σας ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου